Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR)
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR)

IBR is de afkorting van Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis. Deze aandoening wordt ook wel “koeiengriep” genoemd. Zowel koeien als jongvee kunnen deze ziekte doormaken. IBR wordt veroorzaakt door het bovine herpesvirus type 1 (BHV1).

  • Neusuitvloeiing
  • Versnelde ademhaling
  • Rode slijmvliezen
  • Hogere ademhalingsfrequentie
  • Hoesten
  • Koorts
  • Productie daling
  • Verwerpen

De symptomen kunnen gecombineerd en alleenstaand voorkomen; in matige of ernstige vorm.

IBR-besmette dieren zijn een permanent risico. Het bovine herpesvirus blijft na een infectie levenslang in de koe aanwezig. Door stress kan het virus weer actief worden : de koe gaat opnieuw virusdeeltjes uitscheiden en kan zo koppelgenoten besmetten waardoor opnieuw een uitbraak kan ontstaan.

Status “IBR vrij”. Het is mogelijk om als bedrijf het predicaat “IBR vrij” te behalen. Dit is een certificeringsprogramma wat loopt via de “Gezondheidsdienst voor dieren”. Dit betekent dat alle dieren vrij zijn van afweerstoffen tegen het virus. Dit betekent echter ook dat de dieren geen weerstand tegen het virus hebben. Juist dit gegeven is gevaarlijk wanneer er toch een besmetting met het veldvirus plaatsvindt.

Vaccinatie Het is mogelijk om tegen het virus te vaccineren. Er wordt een levend virus bij vaccinatie gebruikt. Dit is een zogenaamd “markervirus”; op deze manier worden gevaccineerde dieren niet aangemerkt als positief bij bloedonderzoek. Omdat het een levend virus is, geeft eenmalige vaccinatie direct een half jaar bescherming: er hoeft dus geen “booster” gegeven te worden na een aantal weken. Bij (verdenking van) een uitbraak kan de vaccinatie ook intranasaal (in de neus) gegeven worden, zodat er direct een goede lokale afweer gecreëerd wordt.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl