Het gebit
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Het gebit

Een kat is geen kleine hond!

Ook wat betreft hun gebit zijn ze niet helemaal hetzelfde als de hond, natuurlijk zijn zowel de hond als de kat carnivoor (vleeseter), dus er zijn ook zeker veel overeenkomsten te vinden. Katten hebben snijtanden, hoektanden en kiezen. Katten worden zonder tanden geboren en hebben vanaf 6 weken hun volledige melkgebit. Tussen de 3 en de 6 maanden wisselt de kat haar volledige gebit! Het volwassen gebit van een kat bestaat uit kleine snijtanden (12), scherpe en lange hoektanden (4) en snijdende kiezen (14). De elementen vallen bij een normale stand precies tussen en over elkaar heen. Katten hebben minder hard glazuur dan honden of mensen.

Gebitsproblemen bij de kat

Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich op de gebitselementen afzet. Tandplak bestaat vooral uit voedselresten, slijm en bacteriën (onder andere melkzuurbacteriën) die de suikers en de koolhydraten in de mond afbreken tot zuur. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en is daarom moeilijk te zien. Tandplak zit overal, dus ook tussen de gebitselementen. Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, dan kan het verkalken. Verharde tandplak wordt tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het oppervlak van de tanden ruwer waardoor er gemakkelijker tandplak blijft zitten.

Gebitsverzorging is dus ook bij de kat nodig! Door tandplak en tandsteen raakt het tandvlees geïrriteerd. Er zit eigenlijk constant een hele laag met bacteriën in de mond. Het tandvlees wordt gevoelig (rood, gaat snel bloeden) en gaat zich na een tijd terugtrekken. Zo komt een groter deel van de tand of kies bloot te liggen. Het geïrriteerde tandvlees is pijnlijk en doordat het proces steeds erger wordt kunnen kiezen en tanden tot aan de wortels ontstoken raken.

Specifieke problemen van het kattengebit

Katten zijn, zoals eerder gezegd, zeker geen kleine honden! Zij hebben ook wat betreft hun gebit specifieke aandoeningen en bijzonderheden. Zo komen bijvoorbeeld beschadigingen aan de tandhals (de overgang van glazuur naar cement) bij katten vaker voor en dan ook bij meerdere kiezen en tanden. Als er een beschadiging zit, dan gaan zowel het tandvlees en de tand zelf hevig ontsteken. Het is een pijnlijke situatie die vaak alleen nog maar kan worden opgelost door de kies of tand te trekken. Door goede tandhygiene kunnen dit soort aandoeningen voor een deel voorkomen worden.

Tanden poetsen

Mijn kat gebruikt haar tanden als ik probeer te poetsen! Het is helemaal niet gemakkelijk om bij een kat het gebit schoon te houden met een tandenborstel. Poetsen is wel de allerbeste manier om het gebit schoon te houden, maar dit moet je heel rustig en met veel geduld gaan aanleren. Het is niet handig om als het tandvlees erg rood en ontstoken is met poetsen te beginnen. Het is dan erg pijnlijk en zo wordt het poetsen voor de kat meteen al vervelend. In zo’n geval is het slimmer om eerst het gebit professioneel te laten reinigen.

Hoe leert mijn kat het beste poetsen?

Begin voorzichtig om elke dag de kat even op schoot te hebben en masseer alleen maar de wangen over de kiezen. Als dit goed gaat, kun je proberen om de lippen iets op te trekken zodat de tanden en kiezen zichtbaar worden. Ook dit moet elke keer beloond worden en een leuke ervaring blijven. Daarna beginnen we met tandpasta. Gebruik altijd speciale tandpasta voor dieren (er zit een lekker smaakje aan en kan worden doorgeslikt. Nooit mensentandpasta gebruiken!). Laat je kat een beetje tandpasta oplikken van je hand. De volgende stap is om met een gaasje of vingerborstel een klein beetje tandpasta over de tanden te bewegen. Begin niet direct achterin en poets nooit de binnenkant van de tanden/kiezen. Dit is gevaarlijk voor jezelf en eigenlijk bij katten en honden niet nodig.Als een borstel te heftig is voor de kat kun je met een gewoon gaasje de plak van de tanden wrijven. Je kunt het gaasje in mondwater of tandpasta deppen. Daarna wrijf je over de tanden heen zodat de plak wordt verwijderd.

Mijn kat is echt niet te poetsen, alles al geprobeerd, wat nu? Dit komt helaas voor. Als het wel lukt om de wangen te masseren, is dat zeker de moeite waard. Als het poetsen echt niet lukt zijn er alternatieven die kunnen helpen het gebit gezond en schoon te houden. Wij hebben speciale voeding voor een gezond gebit. De brokken zijn extra groot met een speciale structuur, waardoor tijdens het kauwen het gebit gereinigd wordt van tandplak. Deze voeding bevat ook extra toegevoegde stoffen die bacteriën bestrijden, zorgen voor een frisse adem en helpen voorkomen dat tandplak omgezet wordt in tandsteen. Daarnaast hebben we mondwater (aquadent) voor dieren: dit helpt ontsteking en tandplak te bestrijden en bevordert een frisse adem. U kunt dit mondwater als poetsmiddel op een gaasje gebruiken of in lage dosering dagelijks aan het drinkwater toevoegen.

Hoe weet ik wat mijn kat nodig heeft aan mondverzorging? Gedurende het gehele jaar kunt u een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole. Samen met een paraveterinair wordt het gebit van uw huisdier goed bekeken. U krijgt van ons een advies wat voor de mondverzorging van uw dier nodig is en hoe we dat kunnen aanpakken.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven