Chronische nierziekte
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Chronische nierziekte

De nieren hebben een belangrijke functie voor het lichaam. Ze werken als een filter. Ze verwijderen afvalstoffen uit het bloed en maken urine. Ze zorgen dat goede en bruikbare eiwitten behouden blijven in het lichaam. Ook regelen ze de vocht- en zoutbalans en maken ze hormonen aan.

Bij chronische nierziekte raken de nieren beschadigd waardoor ze niet meer optimaal functioneren. Vaak maakt dit deel uit van het verouderingsproces. Beschadigingen in de nieren kunnen zich niet meer herstellen bij chronische nierziekte. Daardoor zijn de nieren steeds minder in staat het bloed te zuiveren. Chronische nierziekte is een aandoening die zal verergeren. Hoe snel dit gaat, hangt af van de conditie van de kat. Hoe sneller we de diagnose stellen, des te meer kunnen we vaak doen om de nierfunctie te stabiliseren. Op onderstaande afbeelding ziet u links een gezonde nier, rechts een verschrompelde nier met vergaande beschadiging die nauwelijks meer functioneert.

Vaak merkt u pas klachten bij uw kat als al 75% van de nierfunctie verloren is. Aangezien de klachten geleidelijk ontstaan, zult u dus pas laat merken dat uw kat iets mankeert. De klachten die meestal gezien worden zijn: meer slapen, veel drinken en veel plassen, minder eten, afvallen, een doffe of plukkerige vacht, diepliggende doffe ogen, uitdroging, slechte adem, zwakte.

Wacht dus niet als u dit soort symptomen opmerkt bij uw kat. Laat uw kat controleren door de dierenarts. Met behulp van een bloedonderzoek en eventueel een urine onderzoek kan vastgesteld worden of er sprake is van chronische nierziekte. Zo nodig kan de dierenarts aanvullend onderzoek doen, zoals een bloeddrukmeting of een echo. Vaak wordt ook gelijk de schildklier gecontroleerd bij oudere katten.

Om nierproblemen al in een vroeg stadium vast te stellen is het ook mogelijk om jaarlijks een bloedonderzoek te doen specifiek op bepaalde nierwaarden. Wij adviseren dit vanaf de leeftijd van 8 jaar. Nierschade kan dan in het beginstadium vastgesteld worden, ook als uw kat verder nog geen klachten heeft. Zo kunnen we door vroeg te behandelen de nierfunctie nog lang stabiel houden en uw kat klachtenvrij.

Heeft uw kat chronische nierziekte, dan zal de behandeling gericht zijn op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Speciaal nierdieet zorgt ervoor dat de nieren minder belast worden en minder afvalstoffen te verwerken krijgen. Daarnaast zijn er medicijnen die meehelpen om het eiwitverlies te beperken en de bloeddruk te verlagen, zij remmen het proces van nierbeschadiging af. Aanvullend kunnen we iets geven tegen misselijkheid en/of om de eetlust op te wekken. Dit alles met als doel dat uw kat zich goed voelt en een stabiele en betere conditie krijgt.

Omdat de verzorging van uw kat met chronische nierziekte behoorlijk intensief kan zijn, bieden we begeleiding aan door middel van nierconsulten. Onze paraveterinair Karla is nierconsulente en doet deze nierconsulten. Tijdens een nierconsult wordt de conditie van uw kat uitgebreid bekeken en besproken, uw kat wordt gewogen, eventueel doen we aanvullend een bloeddrukmeting en urine- of bloedonderzoek. Nierconsulten doen we zo vaak als nodig is, afhankelijk van hoe het met uw kat gaat. Meestal zal dit 2-4 keer per jaar zijn. Tussendoor kunt u zelf in een boekje wat u van ons mee krijgt bijhouden hoe het gaat met eten, drinken, gedrag en gewicht van uw kat. Regelmatige controle kan de kwaliteit van leven van uw kat sterk verbeteren.

 

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl