Giardia infectie
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Giardia infectie

Oorzaak en symptomen

Een van de oorzaken van diarree bij de hond kan Giardia zijn. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en katten, 10-20% van de diarree bij honden en katten wordt veroorzaakt door Giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%.
Het is ook voor mensen besmettelijk! Overdracht vindt plaats via opname van Giardia-eitjes (oöcysten) via de mond.

 Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke oöcysten uit. Echter bij honden en katten met minder weerstand komt het wel tot ziekteverschijnselen. Vooral honden of katten die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken. Jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door Giardia oplopen.

Als een diarree chronisch is geworden, dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is, denk dan ook zeker aan Giardia! Denk ook aan Giardia als uw dier steeds terugkerende diarree heeft terwijl deze geregeld ontwormd wordt. Of als u het dier al behandeld heeft met medicijnen en aangepaste voeding en u toch geen verbetering ziet.

Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden en katten misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.

Giardia komt voor in 2 vormen.

  1. De  parasiet: Dit stadium is alleen onder een microscoop te zien. In dit stadium kunnen de parasieten zich delen en Giardia-eitjes (oöcysten) produceren.
  2. Cyste of ook wel oöcyste genoemd. Dit is het zeer infectieuze stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken- tot zelfs maandenlang besmettelijk.

De incubatietijd, tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5-16 dagen.

Diagnose stellen

Tegenwoordig kunnen we met behulp van een direct uitvoerbare test aantonen of er giardia aanwezig is.  Met de FASTest® Giardia strip kun je eenvoudig een snelle en betrouwbare diagnose stellen. Hiervoor dient drie achtereenvolgende dagen ontlasting opgevangen te worden.

Behandeling Giardia

Als therapie wordt Fenbendazol (Panacur) gegeven. Alle andere honden en katten in huis moeten behandeld worden met een 5 daagse kuur panacur. Ook gezonde dieren in de omgeving kunnen namelijk uitscheiders van de parasiet zijn.

Er zijn Giardiastammen die niet of minder gevoelig zijn voor fenbendazol; dan wordt een ander medicijn gegeven, namelijk metronidazol.

Pas op voor herbesmetting!

De hond of kat kan zichzelf herbesmetten met de giardia-eitjes (oöcysten) die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de oöcysten) aan de vacht blijft plakken. Het dier likt zich en op die manier krijg je herbesmetting!
Wij adviseren daarom om uw gehele hond of kat  op de 1e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen om herbesmetting te voorkomen. Indien u ontlasting aan de haren ziet: was dit gelijk weg.

Daarbij is een goede hygiëne in huis en voor u zelf heel belangrijk. Was als eigenaar uw handen na contact met uw hond of kat. Reinig en desinfecteer de omgeving waarin uw dier leeft.

Laat na afronding van de behandeling tegen Giardia nogmaals de ontlasting van uw hond of kat controleren!

Er zijn vele oorzaken om diarree te krijgen en het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat er een gerichte therapie gegeven kan worden.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl