De hond met jeuk
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

De hond met jeuk

Heeft uw hond regelmatig jeuk, meerdere malen per jaar de anaalklieren ontstoken of vaak ontstoken oren? In veel gevallen komt dit door een achterliggende allergie. Dit kan allergie zijn voor bepaalde eiwitten in de voeding, maar ook voor bijvoorbeeld graspollen en/of vlooien. De aanpak van dergelijke allergieën vraagt dan ook een uitgebreide (multimodale) aanpak. De allergieën kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën:

  1. Vlooienallergie: De vorm van allergie geeft voornamelijk kale plekken op de onderrug, onder de staart en op de basis van de staart. Door het vele krabben en schuren ontstaan er ook korstjes. De therapie bestaat uit een permanente en intensieve vlooienbestrijding van alle dieren in huis en het meermalen behandelen van de omgeving totdat alle vlooien uitgeroeid zijn. Bij ernstige huidinfectie wordt het dier ook behandeld met jeukstillende en antibiotische medicatie.
  2. Voedingsallergie: Dit is een allergische reactie op eiwitten uit de voeding. Om deze vorm van allergie aan te tonen, moet u minstens 6 weken lang een strikt hypo-allergeen dieet geven. Dit kan door zelf te gaan koken met een unieke eiwitbron (zoals bijvoorbeeld paardenvlees) of door hypo-allergene brokken te gaan geven. Wilt u zelf gaan koken: vraag informatie aan onze assistentes. Wij hebben het recept voor u op de praktijk liggen. Als unieke eiwitbron kunt u de “Unique Protein “ voedingslijn van Trovet gebruiken. Wilt u liever niet zelf gaan koken, dan kunt u de hypo-allergene voeding van Royal Canin geven. Hoe dan ook; het is heel belangrijk dat u gedurende deze periode van 6 weken absoluut niets anders geeft dan dit dieet! Beide voedingen zijn verkrijgbaar op onze praktijk. Als de problemen na 6 weken verdwenen zijn, is de voedingsallergie aangetoond!
  3. Atopie: Dit is een allergie voor stoffen in de omgeving, zoals grassen, boompollen, etc. Dit kan aangetoond worden door middel van een huidtest. Hierbij worden verschillende stofjes ingespoten in de huid en wordt er gekeken op welk stofje het dier allergisch reageert. Daarna is het mogelijk om deze stoffen in lage concentraties te gaan injecteren. Op deze manier zal, na verloop van tijd, de allergische reactie in de meeste gevallen afnemen. Dit proces neemt enkele maanden in beslag. Wilt u dit liever niet, maar wilt u toch graag van die jeuk af? Dan kunt u met medicijnen de jeuk onderdrukken. Vroeger werd hier voornamelijk prednison voor gebruikt, wat de nodige bijwerkingen met zich meebrengt. Tegenwoordig zijn er ook andere medicijnen, met veel minder bijwerkingen, op de markt. Dit zijn de zogenaamde ciclosporines.
  4. Contactallergie: Dit is de minst voorkomende oorzaak van allergie bij honden. Soms is dit een allergische reactie op bijvoorbeeld een wasmiddel van het kleedje in de mand.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven