Schildklieraandoening
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Schildklieraandoening

Vooral bij oudere katten zien we regelmatig schildklieraandoeningen. Bijna altijd is er sprake van een te snel werkende schildklier, ook hyperthyreoïdie genoemd. Katten vertonen dan de volgende symptomen:

-Vermageren, ondanks een zeer goede eetlust

-Onrustig, hyperactief

-Veel drinken, veel plassen

In een ver gevorderd stadium van deze ziekte zal de kat steeds minder gaan eten, een zieke, slome indruk maken en broodmager zijn. Herkent u bovenstaande symptomen bij uw kat, dan is het verstandig om op consult te komen. Via een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of het om een schildklieraandoening gaat.

Een te snel werkende schildklier wordt veroorzaakt door een goedaardige schildkliertumor die teveel schildklierhormoon produceert. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden. Operatief verwijderen van tumorweefsel of behandeling met radio-actief jodium zijn mogelijk en kunnen het probleem volledig oplossen. Dit zijn echter wel intensieve behandelingen waarvoor uw kat doorverwezen zal worden naar een specialist.

Behandeling met behulp van medicatie of dieetvoeding is echter ook goed mogelijk. Deze behandeling is dan wel levenslang nodig. Mede vanwege de hoge leeftijd van veel schildklierpatiënten wordt vaak voor deze laatste optie gekozen. Bij elke schildklierpatiënt worden de behandelmogelijkheden uitgebreid besproken, zodat u de meest geschikte optie voor uw kat kunt kiezen.

Medicatie is er in de vorm van een tablet of een zalf die dagelijks toegediend moet worden. Een goed alternatief voor medicatie is een dieetvoeding voor de schildklierpatiënt. Dieetvoeding en medicatie remmen de afgifte van schildklierhormoon. De symptomen zullen hierdoor langzaam afnemen en de kat zal weer toenemen in gewicht.

Met enige regelmaat zullen we via een bloedonderzoek de schildklierwaarde controleren. Katten met een schildklieraandoening kunnen ook verhoogde nierwaarden hebben. Bij verdenking hierop controleren we ook de nierwaarden in het bloed. Zo kunnen we goed in beeld krijgen hoe de lichamelijke gesteldheid is en uw kat de optimale behandeling geven.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl