Vaccinaties konijn
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Vaccinaties konijn

Jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie

De beste manier om gezondheidsproblemen bij uw konijnen te voorkomen is door een regelmatige gezondheidscontrole. Dit vindt idealiter eens per jaar plaats, tegelijk met de vaccinaties. Uw konijn wordt dan helemaal onderzocht, gewogen en het gebit wordt gecontroleerd op juiste slijtage van tanden en kiezen. Eventueel kunnen ook meteen de nagels geknipt worden.

Uw konijn wordt ingeënt tegen Myxomatose en VHS (viraal haemorrhagisch syndroom, ook wel RHD of VHD genoemd). Zowel binnen- als buitenkonijnen lopen risico om besmet te worden met deze ziektes. Myxomatose en VHS kunnen bij niet-ingeënte konijnen een dodelijk verloop hebben. Er is voor geen van deze twee ziekten een specifiek geneesmiddel. De enige bescherming die u uw konijn kunt bieden, is vaccinatie. Een gecombineerde myxomatose/VHS-vaccinatie kan al vanaf de leeftijd van 5 weken worden gegeven, met daarna elke 12 maanden een herhalingsinjectie. Onze praktijk geeft u graag meer informatie over vaccinatie en aanvullende bescherming.

 

Wat is Myxomatose?

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus en heeft meestal een dodelijke afloop. Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals vlooien en muggen. Dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen verspreid worden. 

Ziekteverschijnselen treden op 5-14 dagen na besmetting.  Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen. Binnen een paar dagen kunnen deze zwellingen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 12 dagen tot de dood.

Bestrijding van bloedzuigende insecten is belangrijk, maar niet voldoende om besmetting te voorkomen. Aangezien myxomatose ook via direct contact overgebracht kan worden, wordt geadviseerd wilde konijnen uit de buurt van uw konijnen te houden en vlooienbestrijdingsmiddelen zoals druppels voor op de huid en sprays te gebruiken. De bestrijding van muggen is moeilijker, maar hiervoor kunnen insectenwerende strips en netten (klamboe) worden gebruikt. Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.

Laat uw konijn jaarlijks vaccineren tegen myxomatose. Dit geeft de allerbeste bescherming!

VHS is een ernstige besmettelijke ziekte, die de meeste konijnen niet overleven. VHS wordt veroorzaakt door een virus. Het VHS-virus wordt uitgescheiden in de urine, uitwerpselen en afscheiding uit de luchtwegen van besmette konijnen en verspreidt zich snel naar andere dieren. Dit kan gebeuren door rechtstreeks contact maar ook via besmette kleding, hokken, water, stro, hooi, groenvoer etc. Het virus is zo sterk dat het vele maanden in de omgeving kan overleven.

Eventuele ziekteverschijnselen treden op 1-3 dagen na besmetting. De meeste met VHS besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt en binnen 12 tot 36 uur sterft. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Laat uw konijn jaarlijks vaccineren tegen VHS, dit geeft de allerbeste bescherming!

Sinds enkele jaren is er een nieuwe variant van VHS uitgebroken in Nederland, namelijk de VHD-2. Dit virus geeft vergelijkbare klachten en heeft veelal ook een dodelijke afloop. Er is tegenwoordig een vaccinatie die zowel tegen myxomatose, als tegen VHD-1 en -2 werkzaam is. Dus één prikje per jaar is voldoende voor bescherming tegen al deze nare ziektes.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven