Adviezen bij vuurwerkangst
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Adviezen bij vuurwerkangst

Help je huisdier minder bang te zijn voor vuurwerk

Angst voor harde geluiden is een veelvoorkomend probleem bij honden. Mildere vormen van angst kunnen zich ontwikkelen tot een geluidsfobie. Bij een geluidsfobie is er sprake van volledige paniek en dagenlange stress. Deze fobie kan steeds heftiger worden. Het is belangrijk deze angst te verminderen door een goede training of behandeling.

Gevoel van veiligheid vergroten / Verstopplek creëren

Een hond die angstig is voor vuurwerk probeert te vluchten. In huis zal de hond zich verstoppen op een plaats waar het geluid minder hoorbaar is. Heeft je hond zo'n plaats gevonden dan kun je deze nog veiliger maken door de intensiteit van het vuurwerk zoveel mogelijk te verminderen. Kruipt hij onder een tafeltje of in zijn bench, leg dan dekens op de vloer en over de tafel of bench zodat het geluid wordt gedempt en lichtflitsen minder zichtbaar zijn. Geef hem een t-shirt met je geur om hem verder gerust te stellen en eventueel een kauwbot of gevulde Kong om hem af te leiden. Zorg dat er voldoende ventilatie is en dat hij zijn verstopplek uit kan als hij dat wil. Sluit alle ramen en eventueel deuren, draai muziek om de knallen te camoufleren. Gaat hij graven, leg dekens of een stapel badhanddoeken neer zodat hij de vloer niet beschadigt, zijn poten niet bezeert en zich ertussen kan verstoppen.

Installeer enkele weken voor de start van het vuurwerkseizoen een Adaptil verdamper in de ruimte zo dicht mogelijk bij zijn verstopplaats. Deze verspreidt geruststellende feromonen: een hond-eigen geur die ervoor zorgt dat de hond relaxter reageert op stressvolle situaties. De verdamper werkt 4 weken.

Een verstopplek maken voor je hond

Heeft je hond geen verstopplek en blijft hij onrustig heen en weer lopen? Maak dan een verstopplek en train hem om er naartoe te gaan als hij bang is. Kies in de kamer waar de familie verblijft een hoek zo ver mogelijk verwijderd van ramen en deuren. Plaats in die hoek een bench en maak deze ‘geluidsdicht’ door er dekens in en over te leggen. Volg de tips uit voorgaande alinea om het gevoel van veiligheid te vergroten.Train je hond om naar de verstopplek te gaan door hem er geregeld een koekje, speeltje of gevulde kong te geven. Zorg ervoor dat de verstopplek een rustige en veilige plek wordt voor je hond. Sluit hem echter niet op, zorg wel dat hij op elk moment naar zijn verstopplek toe kan. Blijf in de buurt, zodat de hond je kan zien of horen.

Ook katten zullen zich verstoppen bij angst voor vuurwerk. Vaak zoeken ze een donker plekje op, bijvoorbeeld in of onder een kast of onder dekens. Een kartonnen doos met dekens eroverheen kan ook als verstopplek dienen. Plaats enkele weken voor oud & nieuw een Feliway verdamper in het stopcontact. Deze geeft rustgevende feromonen af die zorgen dat de kat wat meer ontspannen is.

Overige tips voor tijdens de vuurwerkperiode

-Zorg dat huisdieren veilig binnen zijn tijdens oudejaarsavond. Sluit ramen en deuren om ontsnapping te voorkomen. Laat de hond aangelijnd uit als het rustig is buiten. Laat huisdieren niet alleen thuis met oud & nieuw.

- Voorkom blootstelling aan vuurwerk geluiden zoveel mogelijk. Doe 's avonds de gordijnen dicht en zet radio of tv aan. Laat je hond uit in een omgeving waar geen vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn.

- Verstopt je hond zich als hij het geluid hoort, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en probeer hem er niet uit te halen. Hij voelt zich er veilig.

- Sluit je hond niet op in een kamer of in een bench en probeer zijn bewegingsvrijheid niet te beperken. Hij kan in paniek raken.

- Straf je huisdier niet voor zijn angst, dit maakt de situatie alleen maar erger.

- Komt hij steun zoeken door bijvoorbeeld tegen je aan te liggen, ga niet uitgebreid troosten. Gedraag je ontspannen en steun hem wel door je aanwezigheid.

- Bij milde angstreacties kan een afleidingsmanoeuvre werken. Speel met je hond en doe heel vrolijk. Geef hem een kluif of een gevulde Kong. Ontspant hij niet, wil hij niet spelen of kauwen, blijf dan niet aandringen. Breng hem naar zijn verstopplek.

- Om de schrikreactie van je hond buitenshuis te verminderen adviseren we om een Adaptil halsband aan te doen. Zorg dat de band voldoende strak zit. De rustgevende feromonen verdampen doordat de band wordt verwarmd door het lichaam. Voorkom dat de band nat wordt en laat de halsband voortdurend om. De halsband kan gecombineerd worden met een Adaptil verdamper en/of spray.

- Gaat het echt niet op de laatste dagen van het jaar en is de hond gestrest en paniekerig? Bel ons gerust of kom even langs. Er is medicatie verkrijgbaar om je hond te helpen ontspannen. Het middel Sileo® is geregistreerd voor honden tegen angst voor harde geluiden. Dit is een gel die je op gewicht kunt doseren en toedienen in de wangzak van de hond. Wij geven deze medicatie alleen af aan de balie als uw hond in de afgelopen 6 maanden door onze dierenarts gezien is. Op het filmpje via onderstaande link krijgt u meer informatie over het middel Sileo®:

 

https://youtu.be/7Zeg_NHNd3Y

-Ook als er andere medicatie (tabletjes) nodig is geldt: alleen als uw hond de afgelopen 6 maanden door onze dierenarts gecontroleerd is en in overleg met de dierenarts, geven we medicatie mee. Het is raadzaam om bij twijfel tevoren even te bellen of te mailen voor overleg.

 

 

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl