Advies hitte en verkoeling
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Advies hitte en verkoeling

Huisdieren kunnen, over het algemeen, niet goed tegen de warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier.

Hoe ontstaat oververhitting bij mijn hond of kat?

De normale temperatuur van uw hond of kat ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Uw huisdier raakt zijn/haar meeste warmte kwijt door te hijgen en via de zweetklieren in zijn/haar voetzooltjes. Door op een beschutte plek te gaan liggen kan uw huisdier zelf wat doen aan zijn/haar lichaamstemperatuur.

Als uw huisdier zijn/haar warmte niet goed genoeg kwijt kan, zal de lichaamstemperatuur stijgen.

U zult merken dat uw huisdier meer gaat hijgen, sneller gaat ademhalen, niet of nauwelijks wil eten waardoor hij/zij erg lusteloos kan worden. Andere symptomen zijn misselijkheid of braken en spierzwakte. Op dit moment kan uw huisdier zijn eigen lichaamstemperatuur niet meer regelen en moeten wij als eigenaar ingrijpen.

Als de lichaamstemperatuur van uw huisdieren boven de 41 graden Celsius komt, kan dit de eiwitten in het bloed beschadigen wat voor een zuurstoftekort kan zorgen. Hierdoor kan uw huisdier in een coma raken of zelf overlijden. Als u twijfelt of uw huisdier oververhit is, neem dan contact op met uw dierenarts.

 

Hoe herken je een hitteshock?

  • Snelle hartslag
  • Snelle en oppervlakkige ademhaling
  • Niet of nauwelijks reageren op prikkels

Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

 

Hoe kan ik mijn hond of kat af laten koelen?

Breng uw huisdier naar een koele plek en neem contact op met uw dierenarts. Zorg voor drinkwater en laat uw huisdier kleine beetjes drinken. Controleer de lichaamstemperatuur. U kunt dit met een normale thermometer rectaal (in de anus) meten.

Giet langzaam koel (NIET ijskoud) water over de buik, in de liezen, oksels, achter de oren en op de poten. Wrijf het water in de vacht zodat het op de huid komt. Als u uw huisdier aan het koelen bent, is het belangrijk om elke 10 minuten uw hond of kat te temperaturen. Houdt contact met de dierenarts.

 

Welke maatregelen moet u nemen bij extreme hitte?

  • Vermijd zoveel mogelijk directe zon.
  • Laat uw huisdier voldoende water drinken
  • Maak GEEN lange wandelingen tijdens de hitte. Plan de wandeling aan het begin of aan het einde van de dag.
  • De temperatuur van asfalt en of stenen kan hoog zijn. Als u niet langer dan enkele seconden uw hand op het asfalt kan houden dan kan uw hond NIET over het asfalt lopen. Laat uw hond door het gras lopen.
  • Ga niet fietsen met je hond bij warm weer.
  • Laat je hond of kat NOOIT in de auto achter waar de temperatuur snel kan stijgen en na 10 minuten al fataal kan zijn. Zelfs op een schaduwplek met het raam open kan de temperatuur snel stijgen
  • Bij een dunne vacht of weinig behaarde plekken insmeren met zonnebrandcrème.
  • Gooi geen koude emmer water over uw hond of kat. Het verschil in temperatuur kan groot zijn.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven