Uitwendige parasieten bij katten
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Uitwendige parasieten bij katten

Vlooien.

De belangrijkste uitwendige parasieten bij katten zijn vlooien. Naast katten zijn ook honden, mensen, konijnen en fretten gevoelig voor vlooien. Voordat een vrouwelijke vlo eitjes kan leggen heeft zij eerst een bloedmaaltijd nodig. Zij bijt in de huid van uw kat en zuigt bloed. Een heftige vlooien-infectie kan bij jonge dieren zelfs leiden tot bloedarmoede. Als de vlo bijt spuit ze een beetje speeksel in de huid om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit speeksel veroorzaakt bij de kat jeuk en irritatie waardoor hij of zij gaat krabben. Katten kunnen een vlooienallergie ontwikkelen; dit wil zeggen dat bij een beet ook eerdere beten opnieuw worden geactiveerd. In dat geval kan één beet voldoende zijn voor zulke heftige jeuk dat de kat zichzelf tot bloedens toe open krabt.

Naast jeuk en bloedarmoede kan een vlooieninfectie ook leiden tot een lintworminfectie. Vlooien kunnen namelijk besmet zijn met eitjes van de lintworm en als de kat bijt naar een besmette vlo en deze opeet raakt ze ook zelf besmet. Mensen kunnen ook een lintworminfectie oplopen als ze per ongeluk een besmette vlo via de mond binnenkrijgen.

Redenen genoeg dus om te zorgen voor een goede vlooienbestrijding. Het beste kunt u de kat het hele jaar door preventief behandelen. Kittens vanaf 8 weken kunnen ontvlooid worden met druppels in de nek, voor jongere kittens wordt meestal een spray gebruikt. Informeer bij ons naar de beste behandeling voor uw kat.

Zorg ervoor dat de kittens het middel niet kunnen oplikken (ook niet van een andere kat). Het is verstandig alle dieren in huis tegelijkertijd te ontvlooien (dus ook eventuele honden en andere katten).

Het ontvlooien van alle dieren is echter meestal niet voldoende als er sprake is van een plaag: in dat geval dient u ook de omgeving te behandelen met een vlooiendodende spray. Slechts 5% van de vlooienbevolking in uw huis (enkel de volwassen vlooien) zit namelijk op de dieren, de rest (de voorstadia: eitjes, larven, poppen) in de omgeving. Als aanvullende maatregelen is het verstandig uw kat regelmatig te kammen met een goede vlooienkam (een met stalen pennetjes) en daarnaast frequent uw huis te stofzuigen.

Teken

Buitenkatten hebben daarnaast ook een grotere kans op teken. Teken laten zich vanuit struikgewas vallen op de kat, graven hun kop in de huid en zuigen zich vol met bloed. Teken kunnen ook ziekten overdragen. Het beste kunt u de teek binnen 24 uur verwijderen, de kans op een besmetting is dan minimaal.

Er zijn speciale tekentangetjes verkrijgbaar. Hiermee verwijdert u de teek in een draaiende beweging, dus niet trekken!  Het  is niet verstandig de teek eerst te verdoven met bijvoorbeeld alcohol. U kunt uw kat beschermen tegen teken, informeer hiernaar bij onze assistente.

Mijten

Er zijn verschillende soorten mijten, katten en met name kittens hebben vooral last van oormijt. Oormijten zijn kleine witte, spinachtige insecten  die veel jeuk in het oor veroorzaken, het oor stinkt ook en er is veel bruinzwart korrelig oorsmeer te zien. Een oormijtinfectie moet door de dierenarts geconstateerd en behandeld worden.

Luizen

Katten kunnen ook besmet worden met luizen, deze parasieten zijn met het blote oog waarneembaar en veroorzaken veel jeuk. Vooral dieren met een verminderde weerstand of in slechte conditie zijn hier vatbaar voor. Luizen kunnen bestreden worden met een goed vlooienmiddel.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl