Castreren of steriliseren?
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Castreren of steriliseren?

Indien u geen nestje wil met uw teef, adviseren wij u om uw teef tijdig te laten steriliseren. Onderzoek geeft aan dat de kans op kwaadaardige melkkliertumoren bij de oudere teef aanzienlijk kleiner is, als de teef voor 2-jarige leeftijd gesteriliseerd is. Ook zien wij regelmatig baarmoederontstekingen ontstaan op latere leeftijd bij teven die niet gesteriliseerd zijn. De enige remedie daarvoor is (alsnog) de hele baarmoeder en eierstokken verwijderen. Dit is echter een risicovolle operatie bij een zieke, oudere hond, wat meer narcoserisico’s met zich meebrengt. Het advies is daarom om uw teef 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te laten “steriliseren”. Bij deze ingreep worden de eierstokken weggehaald. De correcte medische term hiervoor is “castratie”. In de volksmond wordt echter het woord sterilisatie gebruikt bij de castratie van vrouwelijke dieren.

Tegenwoordig steriliseren wij vrijwel alle teefjes door middel van laparoscopie, ofwel een 'kijkoperatie'. Voordeel hiervan is, dat deze operatie minder ingrijpend is voor de hond, waardoor meestal het herstel na de operatie heel vlot verloopt.

Voor de castratie van uw reu is geen medische indicatie. Redenen om uw dier te laten castreren kunnen zijn: ongewenst gedrag (dominantie, rijgedrag, overal tegenaan plassen), hardnekkige voorhuidontsteking (groene afscheiding uit de penis) en prostaatproblemen (bij de oudere hond). Wij adviseren castratie bij de reu vanaf 1,5 jaar. Mocht er een dringende reden zijn om castratie eerder te overwegen, dan kan dit overlegd worden met onze dierenarts. Eventueel is het ook mogelijk eerst voor een 'chemische' castratie d.m.v. een implantaat te kiezen. Dit implantaat werkt 0,5-1 jaar en geeft de mogelijkheid om eerst te beoordelen of castratie het gewenste effect zal hebben.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven