Maagtorsie
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Maagtorsie

Een maagtorsie of maagdraaiing bij de hond is een acute, levensbedreigende aandoening, waarbij onmiddellijk moet worden ingegrepen. Door gasvorming in de maag zwelt deze op en kan draaien (torderen) met als gevolg dat de in- en uitgang van de maag afgeknepen worden. De grote bloedvaten en milt worden meegetrokken en afgekneld. De hond kan hiervan in shock raken met ernstige gevolgen als niet op tijd wordt ingegrepen. Een maagtorsie is altijd een spoedgeval.

Het meest kenmerkende symptoom van een hond met een maagtorsie is, naast pijn, een opgezette buik en loos braken. De hond wil braken maar er komt niets. Meestal ontstaat dit een half uur tot enkele uren na lichamelijke inspanning na een grote maaltijd. Vooral honden van grote rassen lopen een meer risico op het verkrijgen van een maagtorsie. Met name de volgende rassen lopen risico: duitse herder, dobermann pincher, duitse dog, bloedhond, ierse wolfshond, weimaraner, poedel, akita, ierse setter, rottweiler, st. bernard en old english sheepdog. Zeker nu onze honden steeds ouder worden neemt deze kans toe.

Het verloop van een maagtorsie is zeer snel en dus is het zaak snel te handelen. In dat geval zullen wij uw hond zo goed en snel mogelijk behandelen. Deze behandeling is ingewikkeld, belastend, risicovol en vergt veel nazorg. Een vitale gezonde hond komt plotseling in een zeer pijnlijke en levensbedreigende situatie. Vaak treedt ook herhaling op als een hond dit probleem eerder gehad heeft.

Bij risicorassen of bij eerdere problemen raden wij aan de maag uit voorzorg vast te zetten aan de buikwand (gastropexie). Dit kan met behulp van een kijkoperatie (laparoscopie). Middels laparoscopie is het een gemakkelijke en weinig belastende methode die tevens goed gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld een laparoscopische sterilisatie of castratie.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgckampen.nl