De kat in en om het huis
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

De kat in en om het huis

Steeds meer katten worden binnen gehouden. De omgeving is dan meestal niet zo uitdagend voor de kat. Het is belangrijk om de omgeving te verrijken zodat de kat zich niet gaat vervelen. Hiermee voorkomt u ook probleemgedrag. Verveling van dieren is een welzijnsaantasting die stress veroorzaakt!

De leefomgeving van de kat kan verrijkt worden door:

                -Speelmogelijkheden.

                -Klimmogelijkheden.

                -Verstopplek(ken) creëren.

                -Wisselen van speeltjes.

                -Evt. een kattenkamer of kattenren.

Om dit praktisch in te vullen: Zorg voor voldoende ligplekken, zowel laag als hoog. Een hoge krabpaal met een paar etages is ideaal voor klimmen, spelen en slapen en het scherpen van de nagels, en kan voorkomen dat de kat uw meubels hiervoor gebruikt. Maak krabpaal en ligplekjes extra aantrekkelijk door wat valeriaan te druppelen.

Verder zijn er ontzettend veel speeltjes verkrijgbaar, evt. met geluiden of beweging; katten kunnen ook leren apporteren. Ook zijn er speelballetjes waar u brokjes in kunt verstoppen, dit werkt goed om de kat actief te houden.

En vooral: geef de kat geregeld aandacht en speel met de kat. Een kat die om aandacht komt vragen heeft niet per definitie trek in eten, maar wil vaak gewoon spelen of een knuffel van zijn baas.

Zorg er voor dat de kat altijd een rustige plek in huis heeft waar hij niet gestoord wordt, zet voer- en waterbakjes en de kattenbakken ook op rustige en veilige plekken neer, dit voorkomt stress in huis.

Zorg voor veilige planten/bloemen in huis. Vooral kittens willen nog wel eens overal op gaan kauwen, dus het mag niet giftig zijn.

Als er vreemde mensen of dieren in huis zijn, laat de kat dan in zijn eigen tempo hiermee kennismaken en dwing hem niet door hem midden in de kamer te ‘droppen’. 

Buitenkat

Een kat die naar buiten kan heeft meer mogelijkheden om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. Naast het feit dat de kat veel meer ruimte tot z’n beschikking heeft,  ontmoet hij soortgenoten en andere afleiding, heeft hij de mogelijkheid te jagen en krijgt hij meer lichaamsbeweging.

Nadeel is dat het risico op ongelukken, ziekte en parasieten groter is, en dat het overlast kan geven in de buurt. Hou hier dus rekening mee door extra aandacht te geven aan castratie, vaccinatie en parasietenbestrijding en de kat te laten chippen.

Heeft u een kattenluikje: zorg dan dat vreemde katten niet binnen kunnen komen => dit geeft vaak stress en onzindelijkheidsproblemen in huis. Er zijn kattenluiken verkrijgbaar die alleen opengaan op het chipnummer van uw eigen kat(ten).


Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven