Fokken met de fret
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Fokken met de fret

Alvorens te fokken met fretten, is het belangrijk je hier eerst goed in te verdiepen. Fokken is een serieuze aangelegenheid! De pups hebben ook allemaal een nieuw en goed tehuis nodig, regel dat zoveel mogelijk voor de dekking.

Vanaf twee weken na het begin van de zwelling van de vulva (het vrouwelijke geslachtsdeel) kan het vrouwtje gedekt worden. Zij kan het beste naar het hok van het mannetje worden gebracht. Het is raadzaam om de paring even in de gaten te houden, omdat het er soms erg ruw aan toe kan gaan. Laat ze een paar uur tot hooguit een dagdeel bij elkaar.

De dracht duurt 41-43 dagen. Vanaf 3-4 dagen na de dekking schrompelt de vulva, dit betekent dat er een eisprong heeft plaats gevonden. Blijft de vulva koffieboon groot, dan kan het vrouwtje opnieuw gedekt worden. Er is dan niets gebeurd. Het slinken van de vulva wil nog niet zeggen dat de dekking geslaagd is. Als de bevruchting niet goed is verlopen, wordt het fretje namelijk schijndrachtig.

Na 2-3 weken kan door het voorzichtig voelen in de buik worden vastgesteld of het fretje drachtig is. Via echografie kan een dracht al vanaf 10 dagen na dekking worden vastgesteld. Zet een drachtig vrouwtje minstens een week voor de bevalling apart met een eigen werpkistje waarin ze voldoende ruimte heeft maar ook de veiligheid van een eigen “hol”.

Een vrouwtje wordt schijndrachtig als ze wel is gedekt waarbij wel een eisprong heeft plaatsgevonden, maar de bevruchting niet is gelukt.  Deze schijndracht duurt net als een gewone dracht ongeveer 42 dagen. Aan het einde van deze schijndracht willen deze vrouwtjes, gevolg gevend aan hun moederinstinct, andere fretten naar hun nest slepen. Dit kan tot vechten of minstens behoorlijke onrust in de groep leiden. Ook zijn deze vrouwtjes chagrijniger naar de andere fretten en zelfs naar de eigenaar. Ze voelen zich vaak niet prettig. Deze vrouwtjes kunnen beter apart worden gezet. Er zijn goede medicijnen om de duur van de schijndracht te bekorten.

De melkklieren kunnen zich ook volledig ontwikkelen. Zodanig zelfs, dat een vrouwtje jongen kan verzorgen. Het komt zelfs voor dat ze jongen van een andere soort grootbrengen, zoals bijvoorbeeld een kitten. Meestal wordt ze een paar weken later weer loops.

De bevalling (partus) verloopt meestal probleemloos. Zorg wel voor voldoende rust. Een bevalling duurt ongeveer 2-3 uur. De aanwezigheid van de eigenaar wordt tijdens de partus vaak wel op prijs gesteld. Gemiddeld worden 8 jongen geboren met een geboortegewicht van 8-10 gram.

De pups

Pasgeboren pups zijn vrijwel naakt met enkele fijne witte haartjes. De kleur van de pups is al na een paar dagen te ontdekken. Wildkleur pups hebben een donkere lijn rond de rand van hun gesloten ogen. Deze ontbreekt bij albinopups. De moeder kan meer pups grootbrengen dan ze tepels (8) heeft. Er zijn nesten van 12 pups die allemaal grootgebracht worden. Direct na de geboorte is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes al duidelijk. De afstand van de geslachtsopening tot de anus is bij mannetjes veel groter dan bij de vrouwtjes.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven