Kalverdiarree
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Kalverdiarree

Een diarree-uitbraak brengt veel ergernis, extra werkzaamheden en kosten (of opbrengstderving) met zich mee.

Waardoor kan kalverdiarree veroorzaakt worden en wat kun je er (preventief) tegen doen?

De 4 meest voorkomende verwekkers van kalverdiarree bij jonge kalveren, zijn onder te verdelen in drie groepen:

  • E.coli (bacterie)
  • Rota- en corona (virussen)
  • Cryptosporidium (ééncellige parasiet)

Het is belangrijk om te weten welke van deze 3 groepen de diarree op het bedrijf veroorzaakt om gericht te behandelen en preventief maatregelen te nemen. Het is relatief eenvoudig om een (rectaal!) mestmonster te nemen voor onderzoek. De uitslag van de sneltest laat ongeveer een kwartier op zich wachten.

Het is in alle gevallen belangrijk om een goede hygiëne rond de geboorte te waarborgen. Dit geldt voor de omstandigheden in de afkalfstal; droog en schoon strooisel én voor geboortehulp. Het kalf moet direct na de geboorte opgevangen worden in een schoon hok wat bij voorkeur al minstens één week leeg heeft gestaan.

Een goede biestvoorziening is de hoeksteen van een goede weerstandsopbouw van het kalf. De koe moet de eerste keer volledig uitgemolken worden. Doet men dit niet, dan is de melk bij de tweede melking geen biest meer! Het kalf moet direct na de geboorte 2 liter eerste biest krijgen en binnen 12 uur nog eens. Binnen 24 uur moet het kalf minimaal 6 liter biest hebben opgenomen. Wanneer de eerste biest op is, kan er overgegaan worden op melk van de tweede melking van de moeder. Het is hierbij belangrijk in het achterhoofd te houden dat antistoffen via de darm van het kalf opgenomen moeten worden.  De mogelijkheid tot het opnemen van deze belangrijke antistoffen is 12 uur na de geboorte van het kalf nog maar voor 50% aanwezig. Dit neemt daarna nog sneller af. Dit afnemen van deze werking heeft met leeftijd te maken niet met het tijdstip van de eerste voeding! Verder is het belangrijk van jong naar oud te werken en een all-in-all-out systeem toe te passen. Dat wil zeggen dat er groepen gemaakt moeten worden per afdeling die in zijn geheel doorschuiven, waardoor het hok schoon gemaakt kan worden en het liefst één week leeg kan staan.

Mocht een kalf ondanks alle preventieve maatregelen toch diarree krijgen dan is het belangrijk het dier warm te houden middels een warmtelamp of een kalverdekje. Geef het dier maximaal 1 dag elektrolyten met water. De meeste melkvervangers lenen zich niet om met melk te mengen! Mochten er meerdere dieren diarree krijgen lever dan 1 of 2 mestmonsters in. Aan de hand van de uitslag kan er een gericht advies worden gegeven om in de toekomst problemen te voorkomen en een goede behandeling te starten. De drie groepen verwekkers vereisen ieder een andere aanpak.

Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven