Socialisatie van het kitten
Notice [8]: Undefined variable: widget_amount
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337
Warning [2]: Division by zero
Error in bestand /home/dgcdenieuw/domains/dgckampen.nl/public_html/includes/pluggable_functions.php op regel 337

Socialisatie van het kitten

Socialisatie fases

0-14 dagen: In deze periode slapen en eten kittens hoofdzakelijk. De gehoorgang en oogjes gaan open rond dag 10. Op de leeftijd van 3 weken kunnen kittens volledig horen en zien.

2-3 weken: Dit is de overgangsperiode, kittens worden minder afhankelijk van de moeder en kunnen al beginnen “vast voedsel” te eten.

3-7 weken: 1e Socialisatie periode, het is belangrijk dat kittens in deze periode veel opgepakt worden en aan mensen gewend raken, hierdoor zullen ze later minder angstig zijn naar mensen. Ook kennismaken met andere dieren is nu al belangrijk. Van hun moeder leren ze sociaal gedrag aan: elkaar verzorgen, begroeten, spinnen en samen spelen. Ook kunnen ze het prooivangen al leren in deze periode.

8-16 weken: 2e Socialisatieperiode, al het geleerde van de voorgaande weken wordt nu regelmatig herhaald, daarnaast is het nu heel belangrijk dat het kitten aan alles went waar het in zijn leven mee te maken krijgt. Dus bijvoorbeeld: een vervoersmandje, in de auto, vreemde mensen in alle soorten en maten, andere dieren, allerhande geluiden, hanteren, kammen, pil ingeven, buiten (aan tuigje), enz. In deze periode spelen kittens heel veel en dit heeft ook een belangrijke functie.

Spelen

Spel is heel belangrijk voor kittens, er zijn verschillende spelvormen:

*Sociaal spel

Op 4 weken leeftijd beginnen kittens al met elkaar en de moeder te spelen, in groepjes. Vanaf 8 weken spelen kittens meer één op één, het begint met wat naar elkaar slaan met de voorpoten en gaat over in echt stoeien. Maar als het te hard gaat stopt het spel uiteindelijk. Het is belangrijk dat als u als eigenaar met het kitten speelt en het gaat te hard, dat u dan bepaalt dat het spel stopt! En als dit lastig is, laat het kitten dan niet met uw handen spelen, maar alleen met speeltjes. Hierdoor leert het kitten sociaal met soortgenoten en mensen om te gaan.

*Spel met voorwerpen

Wordt veel gezien op de leeftijd van 6-18 weken, zorg voor afwisseling en uitdaging, zodat het kitten niet met “ongewenste” voorwerpen  aan de haal gaat.

*Coördinatiespel

Het gaat hier om klimmen, achter elkaar aanrennen, ergens op- en afspringen, enz. Dit spel is bedoeld om het evenwicht en de coördinatie te trainen. Dit kan zowel alleen als in een groep.

Kattentaal

Communicatie tussen katten maar ook naar de mens toe gaat voornamelijk via lichaamstaal.

Het is belangrijk verschillende houdingen bij uw kat te herkennen.

Ook spelen geuren een belangrijke rol in de communicatie tussen katten. De kat zet zijn geur af om het territorium af te bakenen. Dit kan d.m.v. kopjes geven, krabben, urine en ontlasting.

Geluiden zijn belangrijk voor katten. Katten kunnen beter horen en reageren op een veel breder scala aan geluiden dan honden en mensen. Het spinnen wordt gebruikt door de kat als hij menselijk contact wil, hulp nodig heeft of fungeert als methode om zichzelf gerust te stellen.

Opvoeding

Katten kunnen wel degelijk veel leren, ze reageren sowieso sterk op stemgeluiden, denk aan laag/zwaar stemgeluid als iets niet mag en hoog stemgeluid om een kat te belonen, te lokken of gerust te stellen. Als ongewenst gedrag voortkomt uit angst is het belangrijk de kat gerust te stellen en niet te bestraffen.

Om gewenst gedrag te versterken moet een beloning binnen 10 seconden volgen, dan kan de kat het verband tussen gedrag en beloning nog leggen. Voor straffen geldt hetzelfde: binnen 10 seconden en dit moet consequent worden toegepast!


Stel ons een vraag


Contact opnemen met DGC Kampen

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u gewoon even kennismaken? Neem gerust contact met ons op. Of het nu gaat om het plannen van een afspraak, het verkrijgen van advies voor de verzorging van uw huisdier of om meer te weten te komen over onze diensten, wij staan altijd voor u klaar.

038 331 3930Inschrijven